Administraţia președintelui Joe Biden intenționează să îi îndemne pe toţi americanii să se vaccineze din nou împotriva COVID-19, în această toamnă. Anunțul a fost făcut de un oficial de la Casa Albă, care susține că autoritățile americane au luat această decizie pentru a contracara un nou val de infecţii.
Cu toate că Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA raportează o creştere a numărului de infecţii şi de internări în spitale din cauza virusului, oficialul a precizat că nivelul general al îmbolnăvirilor rămâne scăzut.
„Îi vom încuraja pe toţi americanii să îşi facă aceste vaccinuri de rapel, pe lângă vaccinurile împotriva gripei şi a RSV”, a declarat oficialul de la Casa Albă.
Compania americană farmaceutică Moderna (MRNA.O) a anunţat, joi, că datele iniţiale arată că vaccinul său actualizat COVID-19 este eficient împotriva celor mai noi subvariante de coronavirus la om, „Eris” şi „Fornax”.
Alături de Moderna, și alţi producători de vaccinuri împotriva COVID-19, precum Novavax (NVAX.O), Pfizer (PFE.N) şi partenerul german BioNTech SE (22UAy.DE) au creat versiuni ale vaccinurilor lor, care vizează XBB.1.5, o altă subvariantă Omicron.
Companiile se aşteaptă ca vaccinurile lor actualizate să fie disponibile în următoarele săptămâni, pentru sezonul de vaccinare de toamnă. Acest lucru va putea fi posibil, însă, după aprobarea din partea autorităţilor de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite şi Europa, potrivit Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat EG.5 drept o „variantă de interes”, indicând că ar trebui să fie urmărită mai atent decât altele din cauza unor mutaţii ce ar putea să o facă mai contagioasă sau mai gravă. Cu toate acestea, OMS a precizat că, în acest moment, nu pare să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante şi că „nu există dovezi ale unei creşteri a gravităţii bolii direct asociate cu EG.5”.
Subvarianta virusului, XBB.1.5, se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie. Varianta Eris este similară cu XBB.1.5, deşi cea mai nouă subvariantă are o mutaţie la proteina sa spike („ţepuşa” care formează „coroana” coronavirusului – n.r.), care este partea din virus vizată de vaccin.
Potrivit estimărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, XBB.1.5 a apărut la sfârşitul anului 2022 şi era încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecţii, la 5 august.
„În momentul de faţă, ceea ce vedem odată cu modificările virusurilor este că acestea sunt încă sensibile la vaccinul nostru, sunt încă sensibile la medicamentele noastre, sunt încă detectate de teste. Aşadar, toate instrumentele noastre continuă să funcţioneze pe măsură ce virusul se schimbă”, a afirmat șefa Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, Mandy Cohen.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: